Exploderande tryckkokare

Lördagen den 9/11 strax efter 17 kom ett larm om explosion till räddningscentralen. Flera styrkor åkte till platsen då det angivits att det fanns 9 personer i lägenheten fruktade man det värsta.
Två ambulanser lämnade platsen med en kvinna med bränn och splitterskador och ett barn med lättare skador. (För de övriga 7 har en POSOM grupp satts in)

Det kunde snabbt konstateras att det var en tryckkokare som exploderat. Spisen den stod på blev totalramponerad, hela kokhällen trycks ner i spisens ugnsdel och köksfläkten blir rena skrotet. Het vätska samt ånga och innehållet från tryckkokaren spreds runt i köket och orsakade brännskadorna.

Ja vad var det då som hände ? Det vet man inte ännu, polisens tekniker skall undersöka både området och kokaren. De hade aldrig sett något liknande under sin tid som krim.tekniker.
Det KAN vara flera orsaker, grytan blir i stojet av 9 personer glömd på plattan och ingen reagerar på dess ilskna fräsande när trycket ökar och ökar….pang.
För att få fram en sådan smäll krävs betydligt mer än 2 PSI som är maxtrycket på dessa. Sedan skall säkerhetsventilen skjuta efter ytterligare tryckhöjning innan explosionsrisk uppstår. Var det en gammal kokare typ Flexiseal ? Den har ett tunnare lock än dagens kokare men har en lös vikt som ventil. Den fungerar bra om ångröret inte är igensatt.

Några säkra tips. Läs bruksanvisningen, där ska stå hur du rengör ventilerna. Kräv en svensk bruksanvisning om det saknas vid leverans.
Lär dig kokarens funktioner, inställning av tryck, var sitter säkerhetsventilen ? Hur vet jag att jag har rätt tryck ? Dra ner spisvärmen när det börjar fräsa om grytan, dra ner till hälften. Rengör locket och dess ventiler noga efter varje kokning och kolla deras funktioner före varje kokning.

Det här händer inte ofta, 2006, 2014, 2018 och nu denna 2019. Sök på ”exploderande tryckkokare” så kan du läsa mer om dessa.


Vi får hoppas att de två skadade kryar på sig och får komma hem snart.

Artikel i Expressen.se

Om SM5MEK

Radioamatör och hobbyodlare och amatörfotograf.
Det här inlägget postades i Okategoriserade, redskap, Tryckkokare, Tryckkokt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.