Fläskfilé gryta.

Till 1:a advent gjorde jag en fläskfilégryta av ytterfilé från svensk gris. Den blev gotigottgott.

800 g (ca) fläskfilé
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
3,5 dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
2 msk vetemjöl
3 msk koncentrerad kalvfond
1,5 msk fransk senap
1,5 dl riven ost.

Dela filén i ca 2cm tjocka skivor som sedan fördelas till lämplig storlek efter tycke. Hacka löken och vitlöken fint. Bryn köttet i en stekpanna med smöret. Krydda.
Vispa ihop det övriga, grädde, lök, vin, senap, mjöl och kalvfond i en gryta och låt det koka upp under omröring några minuter. Lägg sedan i det bryna fläsket i grytan. Låt det koka i såsen ca 3-5 minuter
Ta av grytan från värmen och rör i osten.

Den här anrättningen kan även ”spetsas” med till exempel curry och ev. några fina äppelbitar eller skivad banan.

Till detta passar en rotsaks röra förträffligt. Den är enkel att göra.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Skala potatis och morötter samt lök, palsternacka och rotselleri eller vad du nu har i rotväg. Två gula lökar grovt skurna i bitar.
Ta en långpanna eller annan passande form som du häller lite neutral olja i botten på. Skär ner rotsakerna i lagom små bitar efter egen smak och lägg dem i formen. Rör rund hela röran så alltihop blir inoljat ordentligt.
Se till så det blir ett jämnt lager, krydda med salt och peppar samt ett par fint hackade vitlöksklyftor.
Ställ formen i ugnen, rör om  ett par gånger. Efter ca 30 minuter bör alltihopa vara klart. Strö över lite kryddgrönt, hackad persilja eller timjan.

8-10 potatisar
3-4 morötter
2 gula lökar
1 bit rotselleri
2 små palsternackor
eget val av rotsaker
salt och peppar efter smak.
kryddgrönt efter smak.

Börja med rotsakerna så blir alltsammans klart ungefär samtidigt.

Låt er väl smaka.