Aiolisås.

Aiolisåsen är en riktig läckerhet med tydlig tyngd av vitlök i sitt ursprungsutförande

Mängden ingredienser beror på hur stor sås du vill göra, räkna med ett ägg och 1,5 dL olja samt kryddor.

  • Ett grundrecept på denna läckerhet får du här:

    Ingredienser:

    3 ägg
    Matolja neutral varmpressad ca 1,5 dL per ägg
    2 vitlöksklyftor
    1/2 tsk struken dijonsenap
    Några stänk citron
    en nypa salt

Knäck de rumsvarma äggen i en skål eller mixer bunke, tillsätt de två vitlöksklyftorna med mittstammen, den gröna, borttagen. Tillför sedan övriga kryddor som senap, citron och salt. Mixa ihop detta så vitlöken krossas och finfördelas. Därefter kan du hälla i ca en dl olja och mixa ihop lite snabbt för att sedan sakta strilande hälla i olja under pågående mixning tills såsen blir tjock. Nästan som majonnäs. Tillsätt ev. andra smakämnen eller kryddor, mixa ihop och låt kallna i kylskåp. Av hanteringen har såsen nu blivit lite lätt ljummen och får en bättre smak och konsistens efter några timmar i kylen.

Alla ingredienser utom salt.

Alla ingredienser utom salt. Färdig Aioli i burken till vänster.

Bon Apetit