Kålsoppa med frikadeller

Kålsoppa gör ju gott i magen, eller som Martin Ljung sa, Kålsoppa, sån´t man har i maggen. En god värmande och varierbar anrättning.

Ingredienser för 4 – 6 personer.

  • 1,5 l grönsaks/köttbuljong
  • 750 g vitkål, hackad
  • 0,5 st gul lök, hackad
  • 2 msk soja
  • 1,5 msk mörk sirap
  • 1 tsk ättika
  • 2 msk smör

 Här finns goda Frikadeller, du kan halvera mängden eller använd det enklare receptet nedan.

  • 200 g kalv eller fläskfärs
  • Vit och svartpeppar, några bra varv med kvarnen
  • 0,5 tsk salt
  • 1 gnutta socker
  • Blanda ihop färs och kryddor, vill färsen ramla isär så tillsätt en äggula.

Jag använder gärna en gjutjärnsgryta så jag enkelt kan bryna i grytan innan innehållet sätts i kokning ca 30 minuter totalt.. Du kan även använda en slökokare på låg 6-8 timmar eller hög på 4-5 timmar. När vitkålen är mjuk och frikadellerna flyter är den klar.

Fräs kålen och löken i smöret tills det nästan får lite färg.På med sirap och soja, rör lite till, sedan stjälper du i all buljong. Låt puttra i 10 minuter ungefär.

Medans soppan kokar rullar du små, små frikadeller. När de är färdigrullade får de hoppa ner i soppan. Så fort de flyter är de klara. Nu ska du smaka av! Kanske mer syra, sötma eller sälta? Det är bara att köra med soja, sirap och ättika.

Har du lite persilja till övers kan du ju alltid  klippa över det.

Ät och njut!