Risgrynsgröt i slökokare.

Denna gröt går att göra i alla långsamma kokare oavsett märke. Då den kör med en låg temperatur bränner det inte fast under tillagningen.
Denna gröt kan även användas till Ris á la Malta.
Detta recept är för åtta portioner, vill du göra för fyra är det bara att halvera mängderna. Men…den brukar få stor åtgång. Tillagningstiden blir ca 4 – 6 timmar lite beroende på vilken temperatur din gryta har. Jag kör på Låg .

Ingredienser.

  • 4 dl grötris (sköljd)
  • 10 dl mjölk (röd mjölk, 3%)
  • 6,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 msk smör (normalsaltad)
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk salt
  • 1 – 2 dl grädde.

Gör så här:

Häll alla ingredienser utom grädden i grytan och sätt på låg värme i 4 timmar. Fyll på med mer mjölk om gröten verkar bli tjock. Rör om då och då.
Rör i grädden i slutet och låt det åter bli varmt.

Serveras vanligen med mjölk, kanel och socker. Eventuellt kan man byta ut sockret mot ljus sirap. Även äppelmos kan vara gott till gröten.
Gröt som blir över kan användas till ris á la Malta. Tillsätt bara cirka 2 dl vispad grädde och apelsinklyftor samt 2 msk florsocker och 1 tsk bra vaniljsocker till den kalla gröten.
Prova gärna med jordgubbar istället för apelsin till midsommarfesten.