Lingon chutney.

Lingon chutney på rester från saftkokning. Varför kasta de fina bären, gör istället en chutney på dem. Så här gjorde jag min.
Tag resterna från saftkokningen, här vart det ungefär en liter bär. Till detta lägger vi en burk krossade tomater eller motsvarande mängd från egen odling. Du kan även blanda in gröna tomater. Hacka löken och vitlöken. Skala och kärna ur 4 äpplen som hackas grovt. Riv 1 medelstor morot. Chili efter egen smak.  Jag hade  två st basket in fire och en bit av en Habanero.

Blanda allt i en rymlig gryta och låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Rör om ofta. Morötterna ska mjukna. Tillsätt kryddor efter egen smak. Vid slutet av kokningen tillsatte jag en skvätt vitvinsvinäger.

  • Lingonrester
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 äpplen
  • 2-3 dl rörsocker
  • Chili
  • Peppar mm efter egen smak.

Du kan personifiera denna anrättning med t.ex. rättika eller rädisor, ingefära, kanel, pepparrot, ja ta vad du gillar.

Bon apetit.