Lingonsylt.

Här ett recept på klassisk hemgjord lingonsylt. Den är enkel att göra och är klar på ca. 10 minuter. Sylt på lingon håller länge, du kan använda vanligt strösocker så konserverar den sig själv. För att få ännu längre hållbarhet på sylten kan du använda syltsocker.

Ingredienser.

  • 1 Kg lingon.  ( ca 1,7 liter)
  • 5 dl strösocker ( eller 2 dl strösocker och 3 dl syltsocker).
  • 2 dl vatten
  1.  Rensa lingonen i en skål vatten så skräpet flyter upp. Därefter hälle du bort vattnet och sköljer lingonen.
  2. Koka upp vattnet tillsammans med lingonen i en kastrull och låt koka i cirka 10 minuter. Skumma av med jämna mellanrum. Späd med lite mer vatten om det behövs.
  3. Tillsätt sockret under omröring och låt koka ytterligare några minuter så sockret smälter ordentligt.
  4. Ta av kastrullen och låt stå några minuter. Häll sedan upp lingonsylten i sterila burkar och sätt genast på locket.
  5. Förvaras svalt.

Kalas till kötträtter, pannkaka, mm.